Meer over electrolytisch polijsten

Meer over electrolytisch polijsten

In tegenstelling tot bij het mechanisch polijsten waarbij het materiaal als het ware glad wordt gedrukt, wordt bij het electrolytisch polijsten de oppervlaktestructuur verbeterd. Het mechanisch gepolijste oppervlak vertoont een grillige en puntige structuur, terwijl het electrolytisch gepolijste oppervlak een egalere, heuvelachtige structuur heeft. Hierdoor heeft het electrolytisch gepolijste oppervlak veel betere adhesie-eigenschappen en is er veel minder kans op bacteriëngroei in de poriën. Krassen in het oppervlak zullen echter door electrolytisch polijsten niet verdwijnen. Door het electrolytisch polijsten vindt een optimale metallische reiniging plaats. De gebruiksmogelijkheden van het metaal worden daardoor sterk verbeterd. De hardheid van het oppervlak neemt bovendien iets toe.

Groot voordeel is dat het electrolytisch polijsten van allerlei producten vrijwel moeiteloos kan. Kleine pijpjes, vreemde rondingen, rare hoeken, klein of groot, de reiniging en verbetering door middel van het elektrolytisch polijsten is grondig. Wel kan het daarvoor nodig zijn hulpgereedschappen te maken voor een goede stroomaanvoer, zogenaamde hulpkathoden. Dit zijn metaal-kathoden die bij de dieper gelegen plaatsen of de inwendige oppervlakken worden aangebracht, elektrisch geïsoleerd van het product zelf. Hierdoor wordt de stroom op die plaatsen aangevoerd en vindt toch een optimale polijsting plaats.

Het electrolytisch gepolijste en gereinigde metaal is zeer gemakkelijk schoon te houden. De producten zullen daardoor gedurende lange tijd hun glanzende, roestvrije, uiterlijk behouden en blijven daardoor aantrekkelijk om ook daadwerkelijk te gebruiken. Hegin MetalFinishing B.V. voert dit proces al jaren uit. Bij complexe delen is het verstandig vooraf contact te op te nemen om de plaats van contactgeving en ontluchting goed door te spreken.