Chromiteren

Chromiteren (Surtec 650)

Bij chromiteren (passiveren) van aluminium wordt op het oppervlak een dunne conversielaag (transformatie van basismateriaal naar andere toestand) aangebracht. Deze coating zorgt voor een redelijke bescherming van het aluminium en wordt veelvuldig toegepast als voorbehandeling voor het lakken.

Tijdens het chromiteren ontstaat een coating die in kleur varieert van blank tot licht iriserend. De laag die door deze chemische oxidatie ontstaat, zorgt voor een betere corrosiebestendigheid van het product. De coating zelf is zeer kwetsbaar en niet slijtvast.

In de elektronica-industrie wordt veel aluminium gechromateerd voor een goede elektrische geleiding. Hierdoor kan EMC straling worden afgeschermd. Voor een goede geleiding moet een blanke chromatering worden toegepast.

Chromiteren is een veel gebruikte toepassing als voorbehandeling voor het lakken van aluminium. Specificaties (MIL-DTL-5541) Type 2: vrij van hexavalent (zeswaardig) chroomverbindingen. Class 3 is een film ter verhoging van corrosiebestendigheid voor elektrotechnische toepassingen waar extreem lage overgangsweerstand vereist is.